Eftersom jag undrade.

Eftersom jag undrade varför Bornholm inte tillhör Sverige eftersom ön belägen 40 km sydost om Skåne och cirka 170 km från Köpenhamn, alltså ligger den närme Sverige. Så tänkte jag skriva ner Bornholms historia här, ganska intressant faktiskt.

Ön tillhörde Danmark sedan länge men övergick till Sverige 1658 genom freden i Roskilde. De svenska styrkor som kom till ön mötte dock hårt motstånd, och efter svenskarnas misslyckande i nästa svensk-danska krig att erövra Köpenhamn återgick Bornholm till Danmark genom freden i Köpenhamn 1660.

Under andra världskriget var Bornholm ockuperat av Tyskland. Tyskarna planerade att bygga två landfasta kanoner på ön av samma typ som används på större pansarkryssare. Dessa kanoner skulle helt blockera farvattnen både söder och norr om ön. Kanonerna blev aldrig färdiga, men de enorma betongfundamenten finns kvar i skogen utanför Dueodde.

I slutskedet av kriget var Bornholm fortfarande ockuperat efter det att övriga Danmark befriats av allierade trupper. Den tyska krigsmakten höll sig kvar in i det sista för att säkra en flyktväg för civila från östfronten. De baltiska soldater som flydde till Sverige men senare utlämnades till Sovjetunionen av den svenska regeringen (baltutlämningen) hade till stor del kommit via denna flyktväg.

Vid krigets slut nekade den tyske kommendanten att kapitulera till Sovjetunionen, eftersom han visste att de allierade hade kommit överens om att det var Storbritannien som skulle befria Danmark. Sovjetunionen bombade därför ön den 7 och 8 maj 1945. Den tyska ockupationen upphörde inte förrän Sovjetunionen bombat städerna Rønne och Nexø och sovjetiska trupper landstigit. Bornholm stod sedan under sovjetisk ockupation i nästan ett år innan de sovjetiska styrkorna lämnade ön den 5 april 1946. Därför firar bornholmarna inte befrielsedagen den 5 maj som man gör i resten av Danmark.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0